Nauti puhtaasta vedestä

Juomaveden laatu vaikuttaa terveyteen

Perinteisesti on ajateltu, että huolellinen talousveden käsittely vesilaitoksella riittää takaamaan hyvälaatuisen ja turvallisen talousveden. Vesi kuitenkin kulkee pitkän matkan laitokselta jakeluverkostojen ja kiinteistöjen putkien läpi, jotka voivat oleellisesti muuttaa veden laatua.

Vesilaitos takaa toimittamansa talousveden laadun, niiltä osin mitä on määritetty tutkittavaksi, aina kiinteistön liitoskohtaan asti. Kiinteistön omien vesijohtojen laatu sekä käyttäjien tottumukset vaikuttavat hanasta tulevan veden laatuun. Esimerkiksi putkistossa seissyt vesi ei vastaa laadultaan vesilaitoksen puhdistamaa vettä.

Putkistoista irtoavien aineiden lisäksi on huomioitava, että perinteisellä vedenkäsittelyllä ei pystytä poistamaan kaikkia lääke- ja hormonijäämiä sekä mikromuoveja. Myös veden kanssa kosketuksissa olevista materiaaleista voi liueta haitallisia aineita.

Korroosion vaikutus

Juomaveden matka vesilaitokselta hanaan voi kestää jopa useita vuorokausia. Vanhoista putkistoista liukenee veteen metalleja erityisesti silloin, kun vesi seisoo niissä pitkään. Veteen voi liueta esimerkiksi laatua heikentävää rautaa ja sinkkiä, sekä saniteettikalusteita värjäävää kuparia.

Putkista liukenevat aineet voivat suoraan tai välillisesti muuttaa veden kemiallista, teknistä tai terveydellistä laatua. Veden ja materiaalien välisen vuorovaikutuksen arviointi on vaikeaa, sillä jokainen jakeluverkosto on yksilöllinen sisältäen useita eri-ikäisiä materiaaleja.

Haitallinen lääkecocktail

Suomenkin vesistöt sisältävät laajan kirjon erilaisia lääkeaineita ja hormoneja. Antibioottien esiintyminen ympäristössä voi johtaa niille vastustuskykyisten bakteerikantojen muodostumiseen ja yleistymiseen.

Kaikkien yhdisteiden vaikutuksia ympäristössä ei vielä täysin tunneta, mutta niiden korkea aktiivisuus voi tuoda arvaamattomia seurauksia pieninäkin pitoisuuksina. Keinotekoiset hormonit ja lääkeaineet on suunniteltu niin, että ne aiheuttavat vaikutuksia jo hyvin pieninäkin määrinä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

mikromuovi

Mikromuovit -vesistöjen vitsaus

Mikromuoviksi luokitellaan perinteisesti alle millimetrin kokoiset muovihiukkaset. Ne voivat olla pienimmillään alle mikrometrin kokoisia, jolloin ne ovat havaittavissa vain mikroskoopilla. Mikromuovien olemassaoloon on alettu kiinnittää huomiota vasta hiljattain, eikä niiden aiheuttamista terveysriskeistä ravintoketjulle ole vielä varmaa näyttöä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan Suomen vesistöjen muovipitoisuudet ovat huomattavan korkeita maailmalla raportoitujen järvien ja jokien pitoisuuksiin verrattuna.

Mikroskooppisen pientä muovisilppua käytetään muun muassa kosmetiikassa ja pesuaineissa, sekä sitä syntyy muovimateriaalien kulumisesta. Tämä ihmisen toiminnasta aiheutuva muovijäte leviää vesistöihin esimerkiksi roskaamisen seurauksena, ilman kuljettamana sekä jäte- ja hulevesien mukana.

Muovit ovat kemiallisesti aktiivisia aineita, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että itsessään vaaraton muovi voi imeä itseensä ympäristön haitallisia aineita. Vesieliöt syövät mikromuovia, joka voi siten päätyä haitta-aineineen ihmisen lautaselle ja juomalasiin.

Suomalaisissa juomavesissä tiedetään olevan keskimäärin 4,5 mikromuovihippua litraa kohden. Tutkimuksissa mikromuoveja löytyy eläinten ja ihmisten sisäelimistä.

Biofilmit verkostoissa

Biofilmi on yhteisnimitys kaikkien putkien sisäpintoihin kertyvälle limalle. Biofilmit muodostuvat vedestä sekä mikrobeista, kuten bakteereista, sienistä ja alkueläimistä. Nämä mikrobit erittävät polysakkarideja, jotka toimivat biofilmin liimaavana aineena.

Vaikka talousvesi puhdistetaan ja desinfioidaan vedenkäsittelylaitoksella, se kohtaa aina vesiputkistossa mikrobeja. Mikrobit pystyvät muodostamaan nopeasti biofilmejä kaikille pinnoille, jotka ovat kosketuksissa talousveden kanssa.

Biofilmien esiintyminen sekä kasvu verkostoissa voi muuttaa veden terveydellisiä, ulkonäöllisiä ja teknisiä ominaisuuksia. Ne voivat sisältää terveydelle haitallisia mikrobeja sekä heikentää veden laatua, väriä, hajua ja makua.

water-issues-biofilm

Uutisia mediassa:

Taloussanomat 12.10.2017 Hyvä juomavetemme ei tällä menolla pysy itsestäänselvyytenä
Helsingin Sanomat 6.9.2017: Tutkimus: Miljardit ihmiset juovat päivittäin hanavettä, jossa on mikromuovia – Suomenkin talousvedessä voi olla pieniä pitoisuuksia
MTV3 6.4.2017: Vedenpuhdistamoon kulkeutuu vuosittain tuhansia kiloja särkylääkettä ja useita kiloja hormoneja – vakavia vaikutuksia kaloihin
Kaleva 12.2.2017: Järvissä voi piillä näkymätön riski
Iltalehti 12.2.2017: Mikromuovi uhkana Suomen järville – pienetkin ekoteot auttavat
Porvoo 04.01.2017: Epäillään veden ulosteperäistä saastumista
Porvoo 03.01.2017: Vesi keitettävä Porvoossa
Äänekoski 30.11.2016Vesikriisi: Siimaeläin löydetty jo 88:lta henkilöltä
Äänekoski 24.11.2016: Vesikriisi: kaikki alkoi vääränlaisesta kaivosta – ja niitä voi olla ympäri Suomen
Äänekoski 24.11.2016Yli 20:llä parasiitti Äänekoskella – vesikriisi jatkunut jo kuukauden
Kemikaalijäämistä 20.11.2016Viemäriin kaadetut aineet päätyvät lopulta myös ihmisten elimistöön – osalla asenne on silti ”Pois silmistä, pois mielestä”
Kaivojen ongelmista 19.11.2016Joisitko, jos tietäisit? – kaivoista löytyy hiiriä, myyriä ja jopa lintuja
Parasiitti putkistoissa 17.11.2016Piileksiikö Äänekosken parasiitti vesijohdoissa?
Veden kloorauskaan ei aina auta 10.11.2016Veden klooraus jatkuu Äänekoskella – ei pure alkueläimiin
Vanhat putkistoverkostot 5.11.2016Satojen miljoonien hintapommi muhii maan alla
Hanaveden höyryissä voi piillä keuhkokuume 1.9.2016Pidätkö kuumasta suihkusta?
Tutkijan tiukka linjaus 1.9.2016En joisi muutamaa tuntia kauempaa huoneenlämmössä ollutta vettä
Lopella kolibakteeria 18.8.2016: Launosten alueen vedestä on löytynyt kolibakteeria
Joutseno 10.8.2016: Hanavesi värjäytyi ruskeaksi
Pohjois-Päijänne 5.8.2016Pohjois-Päijänteessä merkittäviä lääkeainepitoisuuksia
Uusi Suomi 15.7.2016: Kansanedustaja: ”Maan alla tikittää aikapommi – Käytä vain kylmää vettä”
Yle Uutiset 24.5.2016: Tutkija yllättyi muovisaasteen määrästä Kallavedessä – “Asiaa täytyy tutkia kaikissa Suomen sisävesissä”
Kilpisjärvi 30.04.2016Outoja vatsatautitapauksia Kilpisjärvellä – lähdevesi ehkä saastunut eläinten raadoista
Nokia 13.1.2015: Nokian saastunut vesi pilasi Irjan loppuelämän
Nokian vesikriisi Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nokian_vesikriisi
Sipoo 14.10.2014Saastunut vesi vatsaoireiden syynä
Sipoo  13.10. 2014: Etelä-Sipoon ja Helsingin Östersundomin vesijohtoverkoston klooraus jatkuu
Sipoo 7.10.2014: Vesi keitettävä Etelä-Sipoossa
Kodinrakentajainfo.fi 25.6.2014: Vesihuoltojärjestelmässä muhii aikapommi
Salla 18.7.2012: Kaikki juomavesi keitettävä Sallan kirkonkylällä toistaiseksi
Siilinjärvi 18.7.2012Saastunut vesi aiheuttaa yhä oireita Siilinjärvellä
Nokia 30.3.2012Likaista jätevettä valuu Nokian alueen vesiin
Saksan Ehec-epidemia 1.6.2011: Taustalla saastunut vesi
Savon Sanomat 24.07.2008: Tuhansien juomavesi saastui Petäjävedellä

 

 

© 2021 hanavesi.fi
webDesign: Mekanismi »